School: Baile Nua, Baile Mhic Cairbre

Clonanav, Co. Waterford
Pádraig Ó Cearbhaill

Uisce na gCos
    Badh chóir dúinn ár gcosa a níghe in uisce te le gallúnach uair sa t-seachtmhain ar a luigead agus dhá uair nuair a bhíonn an aimsir an-the. Aon duine a bhíonn ag obair go cruaidh ba ceart dó a chósa a nighe gach trathnona.
    An t-uisce a nightear na cosa ann, caithtear amach ar an nóimeat é. Deirtear nach ceart é a choimead istig. Mar nuair a bhíonn sí istig bíonn cead ag na sprideanna teacht isteach ins an tig.
    Taining sprid go dtí tig oidhche amáin do bhuail se ar an droras agus do leabhair sé, "A Uisce na gCos leig isteach me."
    "Ó ní feidir liom, mar tá mé fé do chosa," ars an t-uisce.
    Do labhair an sprid aris, "A thlú leig isteach mé. "Ó ní féidir lion mar tá mé ar an taobh ceart de'n teine," ars an tlú.
    Bróga
    Ní déantar bróga ins an paróiste seo anois, Ceannuightear na bróga ins na siopaí.
    Deisightear bróga annso fós, tá triúr gréasuidhe sa pharróiste, Séamus Mac Craith
  2. Ní déantar bróga ins an parróiste seo anois, ceannuightear na bróga ins na siopaí. Deisightear bróga annseo fós, tá triúr gréasuidhe sa pharróiste. Séamus Mac Craith