School: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Doonaha, Co. Clare
Ed J. Headtromóin

1. Nuair a nígheann tú do chosa istoidhche ní mór duit an t-uisge na ndraidh do chaitheamh amach agus gan íad d'fágaint sa tig ar eagla go dtiocfadh mí-ádh éigint ar an dtigh. Ní ceart do chosa (nó do lámha) do nígheadh in uisge indiaidh duine eile ar eagla go n-éireochadh imreas eatortha acht má caithear seile san uisge ní baoghal aon imreas agus is féidir an t-uisge d'úsáid.
    Má bíonn duine den líon tíghe leath is muigh ní cheart uisge na gcos do chaitheamh amach go dtagann sé isteach acht má bhíonn sé ro dheanach agus má bhíonn deifir ar an lion tighe chun dul a chodladh d'fheadfaidís an t-uisge do chaitheamh amach acht cupla sméaróidí do chur 'san uisge i dtosach chun an sonas nó an mí -adh do bhaint as.

Tá leigheas do chosa tinne (ag tabhairt alluis) acht íad do níghe in uisge ina bheirbhightear prataí.
    About 40 years ago the boys and girls never wore boots until they were 13 or 14 years of age-winter or summer(but Sunday)
    Nowadays little boys and girls do without shoes and stockings from May to September.
    There were many shoemakers here long ago- no boots bought in the shops. Shoemakers bought skins of horses, cows and dogs and often tanned their own leather and made boots. Often sent skins to Ennis to be tanned.
    Languages
    Denis Collins