School: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Doonaha, Co. Clare
Ed J. Headtromóin

1. Comnaig sé i Lisín. Oide ar scoil scairte ab eadh é. File maith ab'eadh é. Chúm se an Aisling breagh sin "Cois Leasa dám go h-uaigneach"
    Uair amhain bhí sé ag teacht o Cill Ruis le tuitim na h-oidche agus ar a meisge. Chuaidh sé isteac i Lios na Falainge agus thuit a chodladh. Is le linn don codladh sin do bhí taidhreamh aige agus nuair do dhúisigh sé scríobh sé an dán ag deanámh tagart dó "Cois Leasa". Bé Lios na Falainge an lios i "Lios Leasa".
    Bhí argóint idir na Mathghamhnaigh agus na Bríanaigh agus tugadh Seán isteach mar bhreitheamh ar an sgéal. Bhí se taobach le dreám amhain den dá dream agus tamall 'na dhiaidh sin do mharbhuigh duine den dream eile ar thaobh an bhothair é i Mágh Mhín, Cill-Chaoidhe.

Séámas Ó Scannláin ó n-a athair
    (The above account does not appear likely as the McMahons and O'Briens were not in residence in this district then)
      1. poetry
    Languages
    Séamus Ó Scannláin
    Male
  2. Do mhair sé sa Conndae seo (An Clár) bhí aithne aige ar na Cuirtiníg ar Sheán Ó hAtharna agus ar Sheán de hÓrdha. Thug sé a shaoghal tímcheall Cora Caitlin agus Tullach. Duine des na filí ba ceolmhara den Conndae. Fuarthas marbh ar thaobh an bóthair é in aice le hInis 1758.
    (Feách an dán Máire Bán)
    leathanac 95