School: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Doonaha, Co. Clare
Ed J. Headtromóin

1. Do tháinig seachtar duine déag ó Chíarraighe go Moyne láimh le Cill-Ruis, Co. an Cláir ar lá Fhéile Mhuire sa bFógmhair sa bhliadain 1893. Do chaitheadar an lá i gCill Ruis agus bhíodar cómh meisceamhail san go raibh eagla ar bheirt chailín dul abhaile leó. Do tháinig beirt eile go Dún Átha agus do chúadar abhaile le na daoine eile um tráthnóna. Níl fhios ag aoinne cad a thárla dhóibh acht do bádhadh iad go léir i n-aice le chósta Chíarraighe. Do chumadh amhrán faoin mbádhadh agus bionn eagla ar gach aoinne dul treasna na Sionnaine ar lá Fheile Mhuire sa bFógmhair mar deirtear go bhfuil feacht mí-ádhmharach sa Sionnain ar an lá sin. Tháinig corp dhuine amháin i dtír i dtráig i Lios-Crónáin tamall 'na dhiaidh sin. Bhí trúir Scannlánach gus beirt de mhuinntir Murchadha ar bórd na luinge.
    (i)
    On the fifteeenth day of August in the year of '93