School: Clohanes, Dún Beag

Clohanes, Co. Clare
Mícheál de Bláca

1. Bhí oileán ar an dtaobh thiar do Leacht Ui Conchubhair ar a dtugadh Cill-Stifín. Draoi do b'eadh é agus nuair a théigheadh sé go dtí an mór-thír ag creacadh na h-áite cuireadh sé an t-oileán fé uisge le neart draoidheachta go dtiocfadh sé thar n-ais arís.
    Bhí triur mac ag Traolach Mac Stairn: Cruachan, Sal agus Dailthean agus aon ingean amháin: An tAon Bhean. Deineadh tairingeareacht mar gheall uirrthe nuair a phósfadh sí do thuitfead mí-ádh mór éigin ar an dtriúr mac. Ar an adhbhar sin do tógadh dun dí in aice le Ceann Léime agus trí dúna: Cruachan, Lios Sail agus Dún Dailthean treasna an Leath-Inis mar a bhfuil Cill Bheathach anois 'nus go raibh an uisge á cosaint ar dhá thaoibh agus na trí dúna ar an dtaoibh eile, ar eagla go dtiocfadh aoinne ag suirghe lei.
    Lá dár tháinig Stifín ar slóic, chuaidh sé siar i dtreo Ceann Léime, lean an triur mac é agus marbhuigheadar é. D'fan Cill-Stifín fé'n bhfairrge ó shoin. Cidhtear é gach seachmhadh bliadain agus an té a cidheann
    AT1889H: Submarine Otherworld