School: Cúl Mín, Inis

Coolmeen, Co. Clare
Dd. Ó Murchadha

1. Cé go raibh gorta ghéar ar fuaid na h-áite seo ní bhfuair mórán acu bás le h-ocrais. Nuair ná raibh práta ná coirce acu d'itheadar turnaipí agus cabáiste. Mharbhuigheadar na beithidhigh is bhí feoil acus ar feadh i bhfad.
    Bhí sean-bhean annso i gCros Doire is dubhairt sí gur mhair sí féin is beirt eile ar feadh seachtmhaine is ní raibh acu mar bhiadh acht aon ubh amháin. Fuair duine de mhuintir Uí h-Eachair bás annsan le h-ocrais.
    I ndeire thiar na Gorta bhíodh béilí carannachta da roinnt amach annso. Gheibhidís min bhuidhe insna tighthe carannachta agus thabharaidís abhaile leo í chun í d'ithe. Bhí an mhin á roinnt amach annso i gCúil Mín i dtig Phádraig Uí Neidhleáin agus cúmadh amhrán 'na thaobh.
    Paddy Neylon was fat in the face
    Whilst he was giving the charity