Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Chaoi

Kilkee, Co. Clare
Máire Gromail

1. Ta sé timcheall triocadh bliain ó bhi an stoirm mór ann.
    Ni feidir a innsint an eagla a bhi ar na daoine an oidhche sin.Timcheall a do-deag a clog d'eirig sé ana laidir agus do b'eigin do's na daoine eirighe agus dabhach do lionadh le h-uisge agus é do chur i gcoinnibh an dorus i dtreo is na chuirfeadh an gaoth isteach é.
    Lá ar na mhaireach nuair d'eirig na daoine bhi slinnte go fluirseach ar na bothracha.
    An oidhche sin leis bhi clog an clochair ag bualadh i dtreo is go dtiocfhadh fir an baile sios chun cabhru leo.
    Oidhche na "Gaoithe Moire" bhi ar na daoine a dtighthe fein d'fagaint. Tosnuig sé ar leath uair tar-eis a cuig maidin Nodhlag. Chuaidh na daoine fé baid chun iad féin do shabháil. Chuaidh an díon de na tighthe leis an ngaoith. Bádadh bád Eaoinn Eamoinn. Bhi a lan díoghbhála deunta an oidhche
    1. processes and phenomena
    Eibhlín Ní Ghiolla Seanáin