School: Clochar na Trócaire, Cill Chaoi

Kilkee, Co. Clare
Máire Gromail

1. Fadó do b'e an t-arán dubh a úsáideadh na daoine. Do gheibhti pratai agus do ghearrtai go mionn iad. Deintí an plur do meascadh leis an sugh as na pratai agus cuirti beagan salann leis. Deinti taos de. Cuirti i mbaisin e agus cuirti eadach bán mór thimcheall air. Cuirti i-n aice na teine ar feadh oidhche é. An lá i n-a dhiaidh sin gearrtai é in piosai tiugha. Cuirti isteach i-n oighean chun bacala é.
    Ni deintear steaimpi anois ach amhain ar ocaid speisialta sé sin nuair a bhionn siad ag tabhairt na bpratai abhaile. Deintear de plur agus pratai é. Bionn feasta mór ag na daoine nuair a bhionn steaimpi aca.
    Se an t-arán coithchianta a úsáidtear fe'n dtuaith ná an t-arán greidille. Chuireann siad an taos isteach i n-oighean baistible. Tugtar brand ar an bpiosa iarainn a bhionn fe'n oighean.
    1. products
    Máire Ní Choistealbha