School: Clochar na Trócaire, Cill Chaoi

Kilkee, Co. Clare
Máire Gromail

1. (continued from previous page)
    capall. D'aimsigh sé an cailleach le gunna agus chuir se pilear tre'n a chroidhe. D'imthigh sí as radharc agus ní facthas an cailleach ó shoin.
    Lios an Liaghain:-
    Tá an lios seo taobh thoir de'n mbaile, ach ana ghairid do. Cuma cruinn atá air agus tá toir bheaga a' fás mór thimcheall air. Tá seacht seomrai fé thalamh ann agus teigeann daoine isteach ionnta ó am go h-am, go mór mhór um Samhradh nuair a bhionn an aimsear go breagh tirm. Deirtear go raibh cloch mhór ann fadó agus gurbh é sin feith na h-ainme ac nil a thasc na a thuairisc ann anois.
    Tá cúpla sgeal a' baint leis an lios seo. Deirtear gu'r cuireadh beirt fear ann la amháin chun an claidhe timcheall air do leagadh. Cuadar isteach ann agus bhi coinnlí acu. Dubharadar go raibh casáin no pasaistí ann agus go raibh na dóirse deanta de leacacha mhóra. Connacdar píop deanta de cré bán agus piosa ceir- sealaighthe. Ceapadar gur'b é an lá roimhe sin a cuiread isteac ann iad agus bhi eagla ortha dul nios sia isteach. Tugadar an piopa agus an ceir-sealaighthe leo agus d'imthigheadar abhaile.
    La amhain cuaidh beirt
    Síle De Brún