School: Clochar na Trócaire, Cill Chaoi

Kilkee, Co. Clare
Máire Gromail

1. 'S'é an t-am de'n bhliain is mo phósann daoine 'san áit seo na'san Inid. Deirtear nach mbionn an rath ar dhuine a phósann ar an Aoine nó ar an Satharn. Seo thios rann atá ag na daoine 'n-a thaobh(i mBeurla atá sé acu)
    "An Luan do'n t-Sláinte
    An Mhairt do Táinte
    An Cheadaoin an lá is fearr ortha
    An Daordaoin do bhás
    An Aoine lá na gCros
    An Satharn an lá is measa ortha ar fad"
    Dar le daoine annso 's' iad na míosanna atá mi-rathmhar chun pósta, ná Bealtaine agus Lughnasa.
    Deintear cleamhnaistí 'sa cheanntar so go foill, ach go h-airighthe fé'n dtuaith.Tugtar airgead i gcomhnuide mar spré. Seo an tslighe a'ndeintear cleamhnas 'sa cheanntar seo; Deineann an buachaill (agus cara no do 'n-a theannta) coinne le h-athair an chailín 'san mbaile mór agus is ann a deintear an margadh. Iarrann an buachaill spré airighthe agus má bhíonn athair an chailín toiltheannthach é thabhairt deintear an margadh. An Domhnach 'n-a dhiaidh san, annsan, teigeann an
      1. poetry
    Máire Ní Líodáin