School: An Clochar, Cill Ruis

Kilrush, Co. Clare
An tSr. Pól

1. Deineann an duine is óige sa tigh crois d'adhmad agus cuirtear ar an ndoras é. Annsan deireann an clann go léir paidreacha do Naomh Bríghid chun go mbéadh barraí maithe acu.
    Ar a leath-uair tar éis a seacht téigheann na leanbaí óga amach agus téigheann siad timcheall ó dhorus go doras ag bailiú airgid. Bíonn bábóg acu nó fód móna agus uaireannta tugtar arán nó milseáin dóibh.
    Bíonn mí-ádh ar na daoinibh nach dtugann aon rud dos na leanbhaí
    Peig Ní Dhomhnaill
    Kilrush, Co. Clare
  2. Deintear crois d'adhmad an oidhche roimh lá Féile Bhríghde agus crochtar ar na fraghthacha é. An duine is óige sa tigh a deineann é. Fágtar na crosanna ann ó bhliadhain go chéile.

Máighréád Ní Riain
    Carnacalla