School: An Clochar, Cill Ruis

Kilrush, Co. Clare
An tSr. Pól

Cill Ruis. Do thóg sé píosa de bhárr Sliabh Calláin, agus tháinig loch san áit.
    Ní riabh cead ag aon mhnaoi dul go dtí an t-oileán ná bheith ina cómhnuidhe ann. Chuaidh a driofúr go dtí an t-oileán chun Seanán d'feiscint. Níor leig Seanán dí dul isteach, ach do thug sé cead dí bheith curtha ann. Tá sí curtha ar an dtráigh, ach ní féidir an reilg d'feiscint go dtí go mbíonn an t-uisge 'na trágha mhara. Tá beagnach gach tobar in iarthar an Cláir ainmidhthe 'na dhiaidh. Tá Seanán curtha ar an oileán.

Siobhán Nich Uilliam
    Carnacalla
    Cill Ruis
    m'athair a thug an t-eólas seo dhom.
  2. NAOMH SEANÁN

Rugadh é í Mágh Loca i bparoiste Cill Imidhe. Naomh do beadh é agus do craobhscail sé an creideam. Do cuir sé seacht n-eaglaí ar bun in Inis Cathaig agus tá na fothracha le feiscint go dtí an lá seo.
    Tá a lán sgéalta mar gheall
    Máire Ní Flanagáin