School: An Clochar, Cill Ruis

Kilrush, Co. Clare
An tSr. Pól

1. Fuair a lán daoine bás sa ceanntar seo in am na gorta 1645 (sic) .Do cuireadh na daoine i reilg i Seana Cill. Tugadh iad i dtrucall go dtí an reilg.
    Bhí prátaí go flúirseach annso an t-am sin, ach tháinig an "dubh" ortha ar an dtalamh agus meathadh iad. Ní raibh aon rud acu le'n ithe annsan agus do fuaireadar min ón riaghaltas, agus tugadh "mine na mbocht" ar. Lá amháin nuair a bhí daoine ag teacht ó Caoidhearn go dtí Cill Ruis chun an mhin d'fághail, D'fhágadar an bád i gCarnacalla agus do siubhleadar ó shin go Cill Ruis. Nuair a bhíodar ag dul abhaile do báthadh iad nuair a bhí siad slat nó mar sin ón dtír, mar ní raibh siad ábalta snámh go dtí an dtír, bhíodar cómh log san.
    Tá a lán fothracha ins an gceanntar seo. Bhí tigh mór eile i gCill Ruis agus bhí na daoine bochta in a comnuidhe ann. Bhí tigh mór eile in a raibh na scoil. Núair na raibh na prátaí ag na daoine
    Siobhán Nic Uilliam
    Carrowncalla South, Co. Clare