School: An Clochar, Cill Ruis

Kilrush, Co. Clare
An tSr. Pól

1. Núair do bhí an ghorta in Éirinn do bhí na daoine ag fághail bháis leis an ocras. Do bhí na prátaí go léir meathta. Is minich a théigheadh cárr mór thímcheall na tuaithe ag bailiú na ndaoine marbh. Do bhi turnipí á nithe ag na daoine saidhbhir. Dinis m'athair-críona sgeul dom mar gheall ar mnaoi-bhoicht, a bhi ag obair i tígh saidhbhir, agus do bhí sí ag cur amach, málaí den lasúir (?) ar a drom gach lá, agus ní bfuair sí aon rud le nithe gach lá, ach in dheire an lae, do fuair sí pingin.
    Níor fhág na daoine bochta mórán sméara dubha, nó aon rud eile ach d'itheadar iad. Bhí áthas mór ar na daoine bochta, an úair sin, núair a fuaradar neantóga ar thaobh an bhóthair. Do fúair duine bás ar thaobh an bhóthair úair amháin agus ní raibh na ghoile ach píosa féir. Do bhí cúpla málaí cruitneachtan ag cuid des na daoine ach thugadar do'n tighearna talmhan cun cíos a dhíol.
    Áine Núinnsion, Cnoch Oidhre, Cuar an Chláir
    Áine Núinnsion