School: Baile Ard

Ballard, Co. Clare
Tomás Ó Floinn

1. Bhí Rí isa mbaile seo fadó tímceall 200 bl. o shoin. Ní raibh ach an t-aon inghean amháin aige agus is í a bhí dóigheamhail. Bhí sí ingrádh le strapaire de bhuacaill a bhí ina cómhnuidhe gar dí. Bhí an beirt luaidhte chun pósadh, ac bhí an Rí ar buille mar níor theastuig uaidh go bpósadh sí an fear seo gan maoin. Nuair a bhí fhios ag an mbuachll seo nac raibh seans aige do theith sé ó'n áit. Nuair a chuala an Rí é bheith imthighthe do dheán sé cleamhnas dá inghean le Tíghearna mór. D'ullamhaigheadh an feásta sar a pósadh iad.
    Nuair a chuala an fear a theith í seo (?) d'fhill sé go luath agus ghleás sí é féin mar
    Máire Ní Fhloinn