School: Curratavy

Corratawy, Co. Cavan
E. Ó Gallchobhair

1. Dó bhí fear ás án phároiste seó 'na tróidaidhe sa' gcógadh mhór. Bhí áithmheala íonghantach ár á múinntear agús ár 'fhéin ág fágail an bháile dó. Márchac cápaill á bhí ánn sa' gcógadh. Núair á bhí támaill gearr cáithte áige ann, dómarbúigheadh é. Níor chúala á mhúinntir annseo aon rúd fá táobh á bháis, agús chúaid ná blíadhánta tárt. An óidhce chéadhna a chúala á mhúinntir go rábh sós cóghaidh ánn, chúala síád márchac ág an doras. D'feachadár amách, ách ní rábh áoinne ánn. Tár éis támhaill éile chúaladár an dúine chéadna ág mhárchuidheacht thárt fa'n tóigh. Ach bhí éagla ortha féachaint amác án úair seo, már seasúigheadh án marchach ag án dóras anóis is aris.
    Lean sé már seo ó óidhce go h-oidhce, a sheachtmhain gó seactmhain, agús bhlíadhain gó bhliadháin. Ach fa'n ám seo, bhí mhúinntir án tíghe ág eírghe mí-foighideach. D'ímtigh dúine acha go dtí án t-sagairt, agús d'ínnis sé án sgéal dó. Dubháirt án sagáirt léis án dorás á seasúigheadh án márcach léis á dhúnadh, agús páidír á chúr súas ár són ánama an dhúine á cháilleadh sán cógadh mhór. Rínneadh seo, agús níor cúaládar áon rúd aríámh no ní bhá mhó.

Fúair mé seo o: Máireid Ní Cárrigan, Míansleibhe, Dámhsrat
    Róise Ní Sámhrain