School: Curratavy

Corratawy, Co. Cavan
E. Ó Gallchobhair

1. Bhí mathair Dé amúigh agh siubal oidhche amhain. Bhí sé agh bhaistheach gho hán-tróm. Agús bhí an gaoth agh seidheadh an (?) a bhí tárt uirrí féin agús an an Slanuighteóir. Dó bhí an bheirt acha bhaithte fliuch. Bhí sí ag siúbhal gho-dtí gó dtainigh sí gho bhothan bheagh a bhí ar taobh án bhothair.
    Dó cúala sí tórann már a bheadh dúine agh bhuaileadh stain(?) lé casúr. Cuaidhe sí gho-dtí an dóras agús ní raibh sé dúntha. D'amharch sí isheach aghús bhí tincéar ag obáir isthigh. D'iarr sé ár són Dé bhiorain a deanamh di dho cónghbhochad a séal tarth uirrí féin agus ár an leanbh.
    D'ordhuigh sí dí imtheacht gho ráibh tighean deanamh le (?) deanamh aige aghús ná raibh amh aighe a bheith agh deanamh bhiorain dó gach dúine dhó rachfadh an bhealach. D'imhthigh sí léis annsin go-dtí go dtainigh sí gho cearda. Do bhí gabha isthigh agh obháir. Cúir sí céist ár an deanfadh sí bhiorain dí.
    "Deanfadh aghús failthe abhean" arsá an ghabha "Cadh cuighe ná ndeanfainn."
    Dubhairth an gabha leí "suidhe síos agh an teineadh agus í féin agús an paisdhe dhó tiórmhughadh an fádh aghús a bheadh sé agh deanamh
    Máireadh Ní Samhrain
    Padhraigh Mach Ghiollapadhraigh