School: Coolroe, Tinahely

Coolroe, Co. Wicklow
Mrs Lush

An Tíoránach
    Bhí sionnach lá ag cur an bhóthair de i dteannta le circín beag ruadh, luch is míol. Bhí an lá fan dtor [?] aca agus ba mhainneachtnach mhaillthriallach an siubhal a bí fútha is iad ag cur cúrsaí an tsaoghail tré cheile.
    Ní raibh mórán siubhalta aca nuair a thugadar punnann cruth- neachtan faoi deara i gclais ar thaobh an bhóthair. Do stad an sluagh ó n-a ngluaiseacht agus arsa an sionnach i nguth láidir mórdhálach " Nach mór an náire dúinn gabháil thar bhrághaid agus seod chomh n-uasal sin d'fhágaint i n-ár ndiaidh le morgadh i dteas na gréine." Dáltha na sionnaigh go léir ba ghéar fhrithir aigne an Diabhail seo agus ar seisean le n-a chomráduidhthe "Tógaimís an phunnann is déanaimís cáca de ó thárla ocras orainn."
    Bhí go maith. Níor fhéad aoinne ann féin an an phunnann do tógaint gan cabhair is ó thárla go raibh an iomad den uaisleacht san sionnach ní chuirfeadh seisean a ghuala leis. Sa deire
    Siobháinín Ní Thuathail