School: Coolroe, Tinahely

Coolroe, Co. Wicklow
Mrs Lush

Bhí go maith is ní raibh go h-olc. An mahidin i n-a dhiaidh sin níor casadh aoinne leis an bhfear is é a déanamh ar an gcathair, agus fé mar a deireann an sgéaluidhe níor thabhuigh aoinne dó go raibh sé i ngar dá theach féin i mBrí um thráthnóna is é ar a bhóthar abhaile. Ach mo chreach! Cérbh é an duine a thagadh air ach a inghean grádhmahr féín - an inghean ba ghile is ba dhóigheamhla dá raibh aige. Mar adeir an tsean-bhean "Bhí scathán an iomad súl í ". An túisge a thug an cailín a h-athair faoi deara, siúd léithe ins na feathaibh fásaigh d'ionnsaighe air is í ag liúirigh le h-áthas.
    An fear bocht bhí sé geall le duine ar easbaidh céille is ní gan fáth. Chomh luath is tháínig an cailín i n-amharc dó thug sé comhairle ar muin comhairle di gan teacht i n-a ghoire ach an frith-shéad do thógaint uirthi féin is imtheacht gan mhoill, ach ba bheag an gar dó ann. Dá mhéid dár impigh sé uirthi is amhlaidh ba ghéire a siubhal fúithi. Chomh luath is a
    Siobháinín Ní Thuathail