School: Coolroe, Tinahely

Coolroe, Co. Wicklow
Mrs Lush

i n-ann breith arm, fé neart lámh nó neart cos atá ionnaibh". Thug loibhrín de mhnaoi fé a bhí in- reatha le cú, ach, mo náire uirthi, chuir an cáca folach cnuic uirthi is d'imthigh siar as a h-amharc is drithlíní dhá bhaint as an mbóthar aige. B'éigean do'n loibhrín iompódh i bhfith-shéad na conaire.
    Ní fada i n-a thaistil é ámhthach gur gasadh scoláire óg ar an gcáca is é ag filleadh abhaile o'n scoil taréis obair an lae a bheith déanta aige. Is amhlaidh do cuireadh an gasúr bocht seo chun scoile ar maidin gan puinn le -n-ithe aige, toisc é a bheith chomh h-alpach slamhach san ag cóisir, a thug a mháthair do chuid daoine muinnteardha na cómharsantachta an oidhche roimhe. Ar ádhmharaighe an domhain bhí an gasúr seo i n-ann tabhairt fé ins na cosa, is nuair a casadh an cáca air, shéid an rása eadtorra thar cladhthacha that sgonnsaí thar ísleáin, that árdáin, síos i ngleannta, that aibhneacha de léim rúide is de rith sciúrde.
    Níor laguigh ar an rása is
    Siobháinín Ní Thuathail