School: Durrow

Durrow Demesne, Co. Offaly
P. Ó Coinín

1. (continued from previous page)
    óir b'iad san an bheirt fhlatha go raibh a dtuatha ar gach taobh (beagnach) den árdán réamhluaidhte. Agus ó is minic giota talmhan di bheith in a chnámh spáirnne idir bheirt, bfhéidir gur deineadh annso socrughadh idir an bheirt acu.
    Nó b'fhéidir gur sia siar théigheann sé agus go mbíodh mion aonach ann tráth.
    Cheistigheas a lán fé agus chuaidh a réidhteach sa mhuileann ortha. Dá mb'fhíor do sgéal an Niallaigh fé cheapfá go mbéadh fios a gharmtha ag foth dhuine feín.
  2. Abha d'fo-aibhntibh na Sionainne í agus ghabhann sí tríd an Darmháigh.
    Minic cheapaim go mba cheart a h-ainm Gaedhealach d'fhagháil agus go mbfhada an lá a h-ainm Gaedhealach dá gairm uirthi. Níor chualas aon ainm Gaedhealach fúithi ach amháin tugtar ar an droichead uirthi - idir Fána na Scoile agus an Tulaigh Mhoír -
    "Gormagh Bridge"
    Droichead na Gormágha ?