Scoil: Durrow

Durrow Demesne, Co. Offaly
P. Ó Coinín

Ar an leathanach seo

1. (An Sgéal mar leanas fachta ó Ó Néill - An sgeáluidhe céadna ó na bhfuaras an leagan fá bhás De Léis)

Comhraicidhe mór abeadh an duine seo. Fear troda agus fola é. Duine de shíolraidh Mhic Aodhagaín abhí mar Fhlatha ar chuid na hIarMhidhe ós na h-aimsiribh in allód. B'ionann a ainmnuighadh agus scannrughadh lucht a chloiste.
    Bhiodh sé de shíor ar lorg comhrac aonfhear agus é amuigh oir nár chlis air riamh i gceann acu. Thug duine as ollfhearann Lord Norberry a dhubhshlán fé. (Níor bhain sé seo le fuil Norberry in aon chor agus níor fheadfadh leis an sgéaluidhe a ainmnuighadh) Pé sgéal é socruigheadh comhrac idir an bheirt agus bhítheas le teangmháil le céile ag Droichead Lios Magha an Fheadha (Lisminey).
    Iar sroisint an Droichid dó d'eirigh mímhisneach i bhfear na Darmhágha agus ní throidfeadh sé é ar bhagairt nó ar mhealladh.
    Dar ndóigh, bhí ana dhíomádh ar
    Séamus Ó Néill