School: Durrow

Durrow Demesne, Co. Offaly
P. Ó Coinín

An méid seo fachta ón seanchaidhe céadhna.

Tuilleadh sgealta agus eolas fá'n Tighearna
    An méid seo fachta ó'n seanchaidhe céadna

Bhí cúirt dlighe le bheith sa Daingean. B é an baile úd cínn bhaile an Chondae. Ar aghaidh chuige leis an tighearna agus dhá ghlas féna chóiste aige. Ghabhadar tríd an Tulaigh Mhoír agus ó shoin go dtí Béal an Átha Gheairr. I bhfogas don áit sin is eadh ráinig sé le fear tuaithe agus dhá bheithidheach ghá dtiomáint aige. Do réir sgéil bhí an leásadh ar siubhal ag an duine seo agus níorbh fhearrde feic na mbeithidheach é.
    Ba thruagh leis an tighearna a gcás na (bíodh gur dó thruagh feín í) agus chomharthuigh sé don tiománuidhe stad.
    "Tuige léasadh na mbeithidheach mbocht?" ar seisean leis an fear.
    "Begobs," ar seisean. Tá an deifeir orm. Táim se ag triall ar chuírt an Daingin