School: Durrow

Durrow Demesne, Co. Offaly
P. Ó Coinín

1. (Fuarthas an t-eolas so ó Phádruig Ó Muineog, An Darmhágh)

Nia, a deirtear don Lord Norberry a dhaor Robert Emmet chun báis a b'eadh an duine seo. Lonnuigh sé sa Darmháigh agus is innti a bhí a chaisleán agus a ollfhearann.
    Tá síolradh an Tighearna ann fós. Mr. Tober ainm an duine gur leis an áit fé láthair. Toler Alward a b'ainm do Lord Norberry. Is mó sgeál nach ionmholta innsightear in a thaobh. Ach cé go mba dhona míodhainnachtmhaib an duine é ba mheasa ar an fad a mhaor. Fear cruaidh nimhneach a b'eadh é ach dá nimhnighe é agus dá chruaidhe é ba mheasa ar fad a mhaor.
    Duine míodhaonnachtamhail a beadh é agus dheineadh sé an toír agus an cos ar bholg ar na tineointuidhthe. Ní raibh sos na suaimhneas acu an fhad agus bhí baint aige siúd leo. Agus bá mba thiarduine acu le cíos ba ghearr an mhoill a mhealladh nó a bhaint
    Pádraig Ó Muineog
    Feirmeoir