Scoil: Clochar Loreto, An Uaimh (uimhir rolla 16100)

Navan, Co. Meath
An tSr. M. Colm

Ar an leathanach seo

1. Oidhche amhaín bhí fear ag teacht 'na bhaile tar éis a bheith amuigh ag iascaireacht. Bhí an oidhche comh h-ana deas ar fad agus bhí an gealach ag soillsuighadh comh geal agus a thiocfadh leis a bheith. Bhí an fear ag siubhail leis ar a shuaimhneas agus gan aírd ar bith aige ar aon rud. Tháinig sé fhad le Cros Bhealach agus smaointuigh sé gur choir dó dul treasna an chuibhreann mar bá é an bealach bá ghiora agus bhí sé mall san oidhche. Thionntuigh sé ar a shál agus siúd treasna an chlaidhe é.
    Ach a mhic ó! Caidé do bharamháil ach nuair a bhí sé ag gabháil treasna shiubhaíl bean mór le cuthlaith dubh uirthi thart le na taobh. Labhair an fear ach ní bhfuair sé freagar ar bith.
    Shiubháil sé leis comh tuigh geár agus a thiocfadh leis a chosa a thógáil go dtí gur bhaín sé an baile amach. Nuair a shroich sé an teach bhí an t-allás ag rith de agus ní raibh sé ábalta labhairt. D'innis sé an sgéal go h-iomlaín agus deirim leat dá mbrisfeá bata ar a
    Eibhlín Ní Chearraigh
    Baile Ghib, Co. Meath