School: Greenanstown (roll number 10019)

Greenanstown, Co. Meath
Máiréad M.Uí Nualláin

1. (I)
    Brigh na h-Ainme:-
    Creidtear go raibh árus cómhnuighthe thart annso fadó agus go raibh grianán na mban ar an gcnoc agus halla na bhfear i ngiorracht míle uaidh - Tigh Riogh (Teree as béarla). Chualas leis, go bhfuil bealach fé thalamh ag dul ón nGleann go dtí Herbertstown - in aice le Tigh Ríogh.

(II)
    Na Clocha Móra i mBaile an Ghrianáin
    Tá trí clocha móra ar an mbóthar, ceann eile 'sa pháirc ar chúl na scoile agus an chúigeadh ceann mar chuid de falla. Tá sgéal ag na daoine go raibh Fionn Mac Cumhaill i dTeamhair uair agus go dtáinig cuthach feirge air (bhféidir mar gheall ar theitheadh Diarmuda is Gráinne). Ar chuma ar bith tré neart a feirge, chaith sé na cúig clocha uaidh agus thuiteadar go talamh annso.
    Níorbh altóirí le h-aghaidh na n-iobairt páganach iad dar leis an té a thug an sgéal dom.