School: Mullach, Sráid na Cathrach (roll number 3928)

Mullagh, Co. Clare
Proinnsias Ó Sandair

1. Tá caisleán i bhFinór Mór agus 'sé an ainm atá air ná Caisleán an Óir. Tugadh an t-ainm sin air mar bhí pota óir i bhfolach ann le fear a bhí ana shaidhbir.
    Nuair a chuaidh sé cun an óir do chur i bhfolach do thug sé fear eile leis a bhí in a chara mór aige. Do theasbáin sé d'on fhear an áit in a raibh sé cun an oir do chur.
    Do chur sé é i bhfolach, agus d'iarr sé ar an bfear gan labhairt le aoinne beo mar gheall air. Do thug sé a fhocal na labharfadh sé é le aoinne go deo.
    Do sgaoil sé urcar leis an bhfear mar cheap sé go n-inneósadh sé an run do dhuine éigin agus go bhfeadfadh sé é do robáil nuair bhead sé féin marbh.
    Tar éis cupla blian do bhí taidhreamh ag fear mar gheall ar an áit in a raibh an t-ór i bhfolach, agus do chuaidh sé ann agus do romhar sé ar an áit in a raibh sé, agus do fhuair sé píosa airgid gan aon mhaith ann.
    Do fhuair sé raol, agus cúpla cnámh. Níor lean sé leis an gcuardach. Tar éis
    Cristín Ní Sheasnáin