School: Furglan, Inistíomáin (roll number 11813)

Furraglaun, Co. Clare
Seán Mac Daibhid

1. Amadán bocht a bhí ann uair amháin, do thuit sé tinn agus tháinig an sagart cun an Ola Deanach a chuir air. Bhí leabadh an amadáin ar cúl an dhoruis agus nuar tháinig an sagart isteach d'iarr sé do'n t-amadán "An mó Dia ann"? "Muise go dtugadh an diabhal fios duit" ars an t-amadán, "ba chóirighe dhomhsa bheith dá iarrthaí sin díotsa".
    Súnán.
    Saghas leabadh do beadh é seo. Bhíodh sé ar crochadh anuas ó'n síleál. Nuar bhíodh an duine istigh ann, bhí an Súineán dunta isteach air agus b'in é an maitheas a bhí leis.
    Comhrádh idir shean figheadóir agus príntíosach a bhí aige blianta roimhe sin. Caoilin an phríntíosach agus Mongabhán an figheadóir. Bhí comhnuide aca i n-aice sliabh Calláin. Tá síol Mongabhán ann fós agus iad bin-bhealach, deise munnteac mar a sinnsear. Thug Caoilin cuart ar Mongabhán na n-Amhrán,
    Do bhual isteach sa tigh agus dubhairt "Bail ó Dhia annso isteach"
    "De bheatha ach cé tú annso agam" d'freagair Mongabhán. "Tá do sheana phríntíosach. Cé an bhail atá agam ort? arsa Caoilin.
    "Tá me san t-seana marcuidheacht" arsa Mongabhán
      2. poetry