School: Kilfenora (B.) (roll number 2155)

Kilfenora, Co. Clare
P. Mag Fhloinn

Bogdeal agus nuair a lasadar an sliseóg (sin é an t-ainm a thabharfadh siad ar an bpíosa).D'fhanfadh se ag lasadh go gceann tamaill fada .Nuair a bheadh sá ag gabháil timcheall an tighe ag lorg aon rud bainfeadh siad úsáid as an sliseóg chun solas a thabhairt dóibh.
    Ach nuair a thainig an ola parafin 'na measg rinne na sean-daoine a lampaí féin.Ag an am seo do bhiodh buidéal mór cearnógach dubhaig ghá ndhiol ag na siopadóirí.Bheul chuirfeadh siad clúdach ar an sgrugall....déanta de stáin ,is poll ann.Do líonfadh siadan buidéal le ola agus do chuirfeadh sé snáh ag lasadh an fad a bheadh ola ins an mbuidéal.Go mionn -minich .D;fhág siad an lampa sin ar lasadh ar an hobagus do thóg siad 'na laimh nuiar a bhí siad
    an clúdach
    snáth buidéal