School: Liscannor (B.) (roll number 4435)

Liscannor, Co. Clare
Dónall Mac Cárthaigh

1. (no title) (continued)

Bhí fear in a chómhnuidhe ins an baile seo leath-chéad bliadhain ó shíon. ...

(continued from previous page)
    leis. Ansann dubhairt sé tá mé ag tabhairt cómhairle dhuit anois. Dá bhí amuigh ag ana m seo d'oichdhe an fhaid is a bheas tú beo arís, agus ná téig ar cuairt cuigh an teach sin ná ag imirt cártaí a thuille. Má ghlachfaidh tú mo comhairle-sé bheidh leath act mura ghlacfaidh - agus le sin bhí sé imigthe. Chuaidh an fear abhaile agus bhí faithchíos air. Bhí dheachaidh sé amach san oidhche go ceann seachtmhaine nó mar sin. Act ní fheadhfadh sé fanacht sa mbaile, agus oidhche amháin rinne sé dhearmad ar an gcómhairle agus ghread leis áris go dtí an teach ceadhna.
    Nuair a bhí sé ag teacht abhaile i dtráith na meadhon oidhche díreach ar an bpoinnte ceadhna casad an fiadhach leis aris.Acht an t-am seo bhí péire sgiatáin ar gach capall agus thosuig siad dhá bhualadh agus é ag suibal le na cúl roimhe go raibh sé thar n-ais aris ag an teach in a raibh sé ar chúirt. Fríth ar maidin é taobh amuigh den doras agus é leath mairbh. Tughadh isteach é agus i gceann tamall tháinic sé cuighe féin agus d'innis sé an sgéil. Mhair sé go ceann leath bliadhan acht is ar éigin a bhí sé coiscéim a suibhal. Gach oidhche go ceann seachtmain tar éis é a chur, cuala go leor daoine an an baile fiadhach ag dul thart.
    Brigidh Ní Con-cubhair
    Cloghaun, Co. Clare