School: Scoil Bhríde, Liosceannúir

Liscannor, Co. Clare
Dónall Ó Seasnáin

1. 1. Do bhí aisling ag Máirtín Mac Giolla Phádraig oidhce amháin go raibh pota óir i páirc ar a dtugtar Fhaill a' tSeabhaic
    sin páirc le Pádraig Chormaic. Chuaidh Máirtín go dtí an páirc agus sluasadh aige. Annsan do dhorchaigh an áit mhór thimpeall air. Is ar éigin go raibh sé ábalta a dul abhaile.
  2. 2.
    Tá óir shuas i Sráid na n-Iascairí. Chuaidh Pádraig Ó Brian chun é a fhághail. Nuair a bhí sé chómh fada leis an ghloch do dhorchaigh an áit air. An Domhnach a bhí ann agus deirtear gur deineadh oidhce dén lá.
    Máire Ní Chonsaidín ó Bhailleliosdín a chnuasaigh ó Seán Mac Cárthaigh a fuair sí é.
  3. 3.
    Ta óir i bfolach i dtúr an mothair. Chuaidh Sean Maicín agus duine eile chun é a fhághail. Bhí Aifreann dá leigeadh san am chéadhna agus do bhí buidéal uisce beannuighte acu. Do bhí an Domhnach go breágh. Do dhorchaigh an áit ortha annsan, agus do thainig tornach agus ghleanniar ortha. giarrfhaidh (giorria?) a bhí a tabhairt aire don óir, agus nuair a bhíodar ag rith abhaile do chonnaiceadar é.
    Do chnuasaigh Máire Ní Chonsaidín ó
    Bailleliosdin, é seo ó Máirtín Mhaicín
  4. 4.
    Bhí aisling ag Séamus Mac Coilltráin ó Dubhlinn go raibh óir i bpáirc Domhnaill Ní Chonsaidín. Tá tor sgeach geal ann agus airgead fé'n a bhun.
    Chnuasaigh Máire Ní Chonsaidín é seo ó Seán Mac Cárthaigh.
    Do chuireadh ór i bfolach i Mothair fado do réir sgéal. Deirtear go bhfuair Pádraig Mac Dáibhíde...