School: Eidhneadh, Inis (roll number 14622)

Inagh, Co. Clare
Ss. Mac Gearachaigh

"AImsir na Géirleanamhna"
    Bhí mainistir ag na manaigh in Inis afus do ruaigeadh iad ó'n áit.Deirtear gurbh de Órd Phronnsis Naomhtha do beadh iad.Do dhóghadh an mainistir ortha agus bhí ortha rith le na n-anam ó saighdiúrí Chromail.Thugadar a n-aighthe ar na sléibhte agus tháinig cuid díobh go dtí an pharóiste seo.Do bhí comhnaidhe ag triúr díobh i Rúsca .Is le muinnntir Cuirtín an áitanois ach ba le fear ar a dtugtaí Taoiseach Ó Chonnall an uair sin íBhí cabán aige i bpáirc ar a dtugtar an "Graffra "uirthí an uair sin agus do thug sé do na manaigh é.Do thug sé biadh agus dighe dóibh .Do bhí sórt mainistir aca ins an bparóiste ina raibh an muileann gaoithe ag muintir hAr
    áit an uaigneach dob eadh í mar ní raibh ach fiche
    Mary Glynn