School: Eidhneadh, Inis (roll number 14622)

Inagh, Co. Clare
Ss. Mac Gearachaigh

" Ór i bhFolach i gCnoc an Chaisleáin"
    Cúig nó sé bliana o shoin bhí taibhreamh ag buachaillí i gCnoc an Chaisleáin go raibh ór i bhfolach fé charraigh mhór i gCnoc an Chaisleáin .Tá an áit seo ar an dtaobh thuaidh de pharóiste na h-Eidheanaighe. Chuaidh dream díobh chun an t-ór a fhágháil.Thógadar suas an charraig mhór ach do caiteadh clocha leo.Do dheineadar iarracht agus iarracht eile ach sa deire bhí orthu teitheadh mar bhí na buillí ag teacht níos cruaidhe.Níor deineadh aon iarracht eile ó shoin chun é a fhágháil.
    Ór ibhFolach.
    Deirtear go bhfuil ór i bhfolach in áit éigin idir Dairín agus loch na gCriochán.Tá Dairín i Machaire i bparóiste na hEidheanaighe agus tá gleann fada ó shin go dtí loch na gCriochan atá i bparóiste Chill na Móna.Deirtear gurbh iad na Danair a chuir ann é agus go bhfuil lan de bhróig fada
  2. Ór i bhFolach
    Deirtear go bhfuil ór i bhfolach in áit éigin idir Dairín agus loch na gCriochán.Tá Dairín i Machaire i bparóiste na hEidheanaighe agus tá gleann fada ó shin go dtí loch na gCriochán atá i bparóiste Chill na Móna.Deirtear gurbh iad na Danair ann é agus bhfuil lán de bhróg fada
    Máire Ní Éigeartaig
    Maghera, Co. Clare