School: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (roll number 9229)

Letterkelly, Co. Clare
Seosamh Mac Dáibhid

tinneas fiachal.
    Bhí tinneas fiacal ar fear darb ainm Mícheál mach Mathúna, Litir Úi Cheallaig lá. Agus sé an slighe a tharraing sé an fiachal ná píosa córda dfhághail agus é do chuir mór thimcheall na fiachla agus annsan an córda do ceangal don chathaoir, agus píosa smeacaide ar an teine dfhághail, agus é d' fhágaint inaice a shróine, agus annsan thasnuig sé ag léimrigh agus d' fhágh sé an fiacal ceangailte don cathaoir na dhiaidh.
    Bhí fear ann uair amháin, agus bhí sé ar buile le tinneas fiacal lá. Fuair sé píosa snáth céireach, agus do ceangal sé ar an bhfiacal é. D' íarr sé ar duine dá comharsan a bhí istig an uair céadna é do tharraingt dhó acht ní dhéanfadh sé é. Bhí cruach ar an bhfalla ós cronn na teine, agus fuair sé cathaoir agus chuaidh sé suas air agus ceangal sé an córda don gcruach. Chaith sé an cathaoir as a shlighe annsan agus léim sé anuas, agus d' fhan an fiachal ceangailta don snáth chéireach.
    Do bhí bean feasa ann fadó, agus sé an ainm a bhí uirthi ná Brighid na Moich Éirghe. Do bhí sí
    Máire Ní Mhathúna