School: Cahermurphy, Cill Mhichíl (roll number 15327)

Cahermurphy, Co. Clare
Séamus Ó Laoighléis

1. Tá ceann eile ana dheas ag an ughdair céadhna agus 'sé an tiodal atá ar ná "Katty an Chúil Craobhaigh". Sé an scéal atá ag gabháil leis ná buacaill aimsire ó Conndae an Chláir a chuaidh síos go Corcaigh ag obair le feirmeóir ann. Bhí inghin áluinn, Katty, ag an bfeirmeóra seo agus do thuit an buacaill aimsire i ngradh leí agus thuit sise i ngradh leis. Níor thaitn seo leis an sean fhear cor ar bith agus ceap sé ar seift chun iad a chuir ó na chéile; thug sé laethe saoire don bhuachaill i gcóir coidhcíse, agus nuair a bhí sé imthighthe thar nais go dtí an Chláir chuir an sean fhear iacaill ar an gcailín fear sprúinlaithe a phósadh abhí comhnudihe air in aice leó. Do bris an cleamhnais seo chroidhe an cailín agus i gceann cúpla lá fuair sí bás. Nuair abhí na laethe saoire tart tháing an buachaill ar ais go Corcaigh agus fuair sé amach connus a bhí an scéal. Cuaidh sé go dtí an reilig agus shuidh sé síos ar uaig Katty agus thosnuig sé ag cainnt le Katty
    Micheál C. Ó Laoighléis
    Múinteoir