School: Turraichín, Goold's Cross (roll number 15273)

Turraheen Upper, Co. Tipperary
Seán Ó Súilleabháin

1. Tobar na Beárnan i n-aice le Bearna na Gaoithe idir sleibhte an Ghabhaláin agus sléibhte na Grága i nGleann Mór i bparróisde Cathair Domhnall.
    Bhí driotháir agam, Éamon a b'ainm do. Bhí se lá mar seo 'na sheasamh ar árdán atá laistiar de chúl a tighe i nDoirín Eiréig. (?) Scread sé amach gur aimsig duine éigin sa tsúil é le buileadh.
    Ní fheacadh sé éinne acht suid isteach sa tig é ag gol le tinneas sa tsúil agus í ag sileadh. Chaill an tsúil a radharc, agus níor fhág mo mháthair Tobar Beannuighthe o Loch Cuinnleáin go Tobar Rí an Domhnaig nár thug sí turus ann leis. Sa deireadh chuaidh sí go Tobar na Beárnann agus thug turus ann leis. Taréis a thurais agus a shúile a nighe leis an uisge chonnaic sé bricín sa Tobar agus as san amach bhí sé ag dul i bhfeabas gach lá agus níor bhfada go raibh chomh maith agus abhí riamh.

Pilib O Chiarmhaic a leasa aos 78 bliain
    Tógtha síos lá Fhéile Pheadair agus Póil 1934,