School: Scoil na mBráthar

Tipperary, Co. Tipperary
An Br. C.B. Ó Cuinn

1. Tá trí cinn sa pharóiste seo Roiligh Naomh Sheáin, an Roiligh Nua, Roilig Naom Máire.
    Tá ceann amáin i n-aice an tSéipéil Protustunach agus tá ceann eile i n-aice na Mainistreach. Ní cuirtear aoinne ins an ceann i n-aice na Mainistreach mar tá an ait lán. Mar in aimsir an Gorta do chuireadh na sluaighte ann. Tá na mílte Cille agus fothrach ann agus tá an Séipéal Protústúnaigh. Deirtear gur cuireadh alán leánbhaí agus daoine in áimséar an Gorta. Deirtear gur leis na Catoileach na séipéal Protusdúnacha fadó agus nuair a bhí na Protusdúnach a tógaint na seipéal gur fhág na Catoileach na Roiligh ann.
    Nuair a bhí na Sasanaig in fadó gur thóg siad na Séipéal Catoileach agus do choimeád na Catoileach na Roiligh ann.