School: Scoil na mBráthar

Tipperary, Co. Tipperary
An Br. C.B. Ó Cuinn

1. Isé Cill Fiacail an ainm atá ar mo cheanntar. Tá séi bParóiste Cill Fiacail agus i barúntacht Clan (?) Uilliam. Seo é fath go dtugadh Cill Fiacail ar an áit. Nuair a bhí Pádruig Naomhtha ag siubhal ó Caiseal do chuaidh sé trí Cill Fiacail agus do chaill sé fiacail ann agus do dhein sé Ceall ann agus annsan do chuir na daoine an ainm sin air.
    Is beag sean-duine do chífeá i gCill Fiachail anois, tá siad go leír imighthe go dtí an uaigh. Ní'l aon sean-cabhlach ann ach tá giota beag de caislean Normánach ar an Móta. Tá abha beag ag rith trí Cill Fhiacail ar a dtugtar an Feadachta.
    Tomás Ó Cléirigh, Cill Fiacail (timcheall trí mhílte amach ó Thiobraid Árann)
    Kilfeakle, Co. Tipperary