School: Scoil na mBráthar

Tipperary, Co. Tipperary
An Br. C.B. Ó Cuinn

1. Tiobroid Árann iseadh ainm an cheanntar na bhfuilim im chómhnuidhe. Paróiste Naomh Mhíchíl 'seadh ainm an paróiste. 'Se an barúntacht é ná barúntacht Clann Liam. Biodh tighthe beaga agus ceann tuighe ortha fadó ach anois bíonn na tígthe go léir mór. Bíonn cúpla úrláir i gcuid de's na tighthe agus bíonn ceann slinne ar gach tigh san áit anois.
    Bhí alán sean-daoine san áit ach tá siad go léir ag fághail bhais le déanaighe. Tá seanfhear amuigh fé'n dtuaith agus tá a lán seana scéalta aige. Gaedhealgóir is-eadh é. Tá seana chabhlach in-aice an bhaile ar a gléudhtar An Mhainistir agus do chómhnuigheadh sa goirt ann fadó. Tá sráid in-aice leis ar a glaodhtar, "Sráid na Mainistreach."
    In am an gorta 1846-1848 d'imthigh a lán daoine ón áit seo go Sasana agus America, go mór-mhór America. Is beag daoine atá san áit nach bhfuil gaol eigin aige ins na tíortha san. TáTiobraid Árann suidhthe i lár Machaire na Mumhan.
    (AN ARA)
    Is beag abha atá san ach "An Ara." Tá "Tobar Arann" in-aice abha "An Air" (?) agus is ó'n dtobar san a fuair "Tiobraid Árainn" a ainm.
    Liam Ó Ríain, Corróg Mór, Tiobraoid Árann
    Liam Ó Riain