School: Ballyporeen (roll number 15134)

Ballyporeen, Co. Tipperary
L. Ó Conchubhair

1. Deintear Sliseáin tanaidhe de gháirleoig agus beirbhig-tear iad, istig i roinnt leamhnaocha. Innsan, nuaire fuarann siad a's an leaínneacht beirbhighche óltais sian iad.
  2. Baintear birtín fraoich sa t-sliabh agus beirightear go maith é. Nuair fuaireann sé taréis beirighthe faghtar ceirt ghlan anainte agus sgagtar tríd, idir firaoch au's uisge, isteach in Arcach glan. Fanfaidh an fraoch san eadach agus beidh an t-uisce go glan san anthai.
    Beirightear an t-uisce so ath-uair agus nuair mtheochaidh sé i bhfuaire a dhóthain cuirtear isteach i mbuideal é agus deintear béal an bhuidéal do dhúnadh go teann le corc. Óltar an oiread a's leach-gloine fíona de'n uisce so adh chéalachon gach maidin i ndiaidh a céile an fhaid a's seasóchaidh sé, agus tosnuig ansan are an dara buidéal de a ól sa cuma chéadna