School: An Churrach (Crogh), Árd Fhionáin (roll number 7911)

Curragh, Co. Tipperary
Mícheál Ó Dubhshláine

1. (continued from previous page)
    go raibh an fhios fuighte ag Fionn, bhí sé ar buile. Do rug Fionn ar an sleagh agus do shaigh sé an tshúil maith a bhí ag Gruagach leis. Bhí Gruagach bocht dall annsan agus bhí sé an-dhain air theacht suas le Fionn. Ní raibh dada le deanamh aige ach labhairt leis an bhfáinne. "Cá bhfuil tú a Fháinne" Tá mé ar mhéar Fhinn ar san Fáinne. Bhí Gruagach an-gairid do bhreith ar Fhionn agus tháinigh eagla ar Fhionn agus gheárr sé a mhéar a raibh an fainne air agus do chaith sé amach i bpoll uisge é. "Cá bhfuil tú a Fháinne" ar sa Gruagach arís. Tá mé san uisge arsan Fháinne. Do léim Gruagach isteach 'na ndiadh agus do bháidheadh é agus d'imthigh Fionn saor tar éis cuid de'n bhradán feasa d'ithe.