School: An Churrach (Crogh), Árd Fhionáin (roll number 7911)

Curragh, Co. Tipperary
Mícheál Ó Dubhshláine

1. Sgéal Greanmhar.
    Fear a tháinigh ó Baile Áta Cliat go Caisleán Nua chun talamh do roinnt. Do bearruigheadh sé é féin gach maidin is is minic fé dó sa lá. Cuaidh sé isteach i dtig ósta ar thaobh na sráide agus bhí tuirse air. D'ith sé a shuipeár agus do cuaidh sé na chodlad agus do chodail sé go sámh. Déirigh go móch ar maidin agus do glaoidh sé ar cailín aimsire chun uisge allo-bog d'fhágháilt chun é féin do bhearradh. D'oscail sé a mhála chun a rásúr do fagháile ach dia le m'anam ní raibh aon rásúr ann. D'fhág sé é i mBaile Áta cliath ar an mbórd sar a d'fág sé é. Chuaidh sé mór thimcheall na sráide ag lorg siopa bhearradóra. Ní raibh ceann acu ann. Bhuail fear leis ar an sráid agus d'iarr sé air siopa bhearradóra do thaisbáin do. Do shán sé bothán beag do ina raibh acu ann. Cuaidh sé isteach ach bearradóra na marbh a bhí ann. Dubhairt an bearradóir leis gurb é an chéad fear beo a bhearradh sé riamh.
    Séamus Ó Néill
    Newcastle, Co. Tipperary