School: An Churrach (Crogh), Árd Fhionáin (roll number 7911)

Curragh, Co. Tipperary
Mícheál Ó Dubhshláine

1. Scéal

Sgéal
    Ins a bliadhain 1811 ba gheur do bhí dlighe a tSasnaigh agus ba truaigh an dream bocht a bhí ag maracta fuatha an tam san in Eirinn. Bhí ministéirí ins a roth uactrach agus fearaibh agus píléaridhe ag imdheacht ag bailuighadh deachnai 'na dhóibh. Thánagadar dí paróiste Baile Phíocáin níor dé a gcuid úair é act níor eirig leo go maith an lá se péich domhan de d'eirig muintir na h-áite 'na gcoinne agus dhfeadheactar trí gorthaibh agus trí
    gharrataibh lámhadar a céile ach ritheadar isteach go dtí tig feiriméora len a maram. Bhí lámh le port abhann . teorraigh ag droichead na dabhair. bhí fear ón áit agus léim sé in a ndiadh isteach tríd an bfhuinneoig agus gabh sé do piléir ar an oifigeach a bhí ortha. Bhí an oiread san gamhradh orra is gur bhain sé deich gcinn de ghunnaidhibh bhí acu agus cur sé amach tríd an bfuinneoig iad. Níor daithin aoinne acu é ac drúr amhrais dearbhaigheadar ar buacaill luach láidir ar bainm do Tomás Paor
    Raidhrí Ó Corbaín