Scoil: An Caisleán Nua (B.), Cluain Meala (uimhir rolla 9249)

Newcastle, Co. Tipperary
Seán Ó Cléirigh

1. Scéal
    Chuaidh an madra ruadh isteac i dtig beag. Bhí an falla ana íseal san taobh amuigh agis bhí sé ana árd istig agus níor fhéad sé dul amac. Mhairbh sé na h-aillig abhí istig. Shín sé siar, leig sé
    air go raibh sé caillte. Chuaidh bean an tighe amac ar maidin. Chuaidh sí isteac go dtí a fear. Dubhairt sí go raibh na cearca go léir marbh ag an madra ruadh agus é féin caillte. "An ndhún tú an dorus" ar seisean. "Dhún" ar'san bean.Chuaidh fear an tighe amac agus tug sé a sprainn leis cun é shádh. Chuir sé an sprainn fé agus chaith sé amac é." Muise rud gránda thú chuir tú do shuile thar do cuid" ar seisean.
    Nuair a chaith sé amac é rith sé leis. Nuair a chonnaic an fear é ag dul, dubhairt sé, Is fada go mbhéadh aon mhaith ionnam nuair nacSháid mé é"
    Fuaireas an scéal seo thuas ó m'athair, Seamas Ó Néill, sclábmaidhe i naois a 58 blian dó.
    Fuair sé an scéal ón athair Tomás Ó Néill, an ceanntar céana.