School: Convent of Mercy, Carraig na Siúire (roll number 11872)

Carrick-on-Suir, Co. Tipperary
Na Siúracha

1. An cúis atá leis an bhfearthainn nó an deagh-shíon a bhíonn againn ar feadh dachad lá tar éís Féile Naoimh Swithin.

BhÍ Naomh Swithin ag taisteal na dTrí Ríoghacht agus tháinig sé idtír i bPortláirge. Chuaidh sé go dtí Carraig na Siúire annsan. Bhí beart mór bróg agus hata tuighe agus scáth fearthainne á iomchur aige. Bhuail sé le fear darbh ainm dó Ó Duibhir a thug biadh agus lóistín dó. Annsan d'iarr Naomh Swithin air dachad peidhre bróg agus dachad scáth fearthainne do cheannach uaidh.
    "Cá bhfuighinn an t-airgead?" arsa Ó Duibhir, "Fear bocht is eadh mé. Agus féach ar an aimsir! Tá sé chomh te san nach gábhadh aon bhróga ná scath fearthainne."
    "Tóg iad," arsa an Naomh, "agus déan iarracht ar iad do dhíol i mBaile anPhuill, Port Cladhach, Móin Chuinn agus Cill Míodáin."
    Dhein Ó Duibhir rud air. Shiubhail sé lá agus oidhche agus chas sé go dtí an Charraig gan rud do dhíol.
    An lá in a dhiaidh sin mhol Naomh Swithin dó dul mór thimcheall Cnoc a' Leath Bhaile, Ráth