School: Convent of Mercy, Carraig na Siúire (roll number 11872)

Carrick-on-Suir, Co. Tipperary
Na Siúracha

1. Tá an loch seo ó thuaid ó Loch Crotaigh. Deirtear go bhfuil speir-bhean 'na comhnuidhe fan an loch seo, a folt agus a cuid eadaig chomh geal leis an litis agus gurb é sin cuis gur tugadh Com Duala ar an ait.
  2. Ta an loch seo gairid do Com Duala. Loch Mhóra tugann daoine air agus adeir siad gur sidhe-bean í mor a comhnuigeann sa loch agus scata breághdha ba bainne aici ann. Ba bána iad go léir agus cluasa dearga ortha.
    Tagann Mór agus iad féin aníos as an loch gach aon oidhche agus bíonn sí a h-aodhaireacht ar an sliabh go h-éirighe gréine ar maidin.