School: Clochar San Pól, Cill Fhíonáin (roll number 13026)

Kilfinane, Co. Limerick
An tSr. Bernadette
The Schools’ Collection, Volume 0510, Page 277a

The Schools’ Collection, Volume 0510, Page 277a

1. (continued from previous page)
    áit in a bhfuil sé indiu. Is fíor an sgéal é sin mar tá rian na sean-áite le feiscint fós. Tá cúpla iomáigh na Maighdine Muire agus altóir bheag, crainn agus sgairteacha tímpeall an tobar.
    Téigheann daoine ann go minic an Domhnach de gnáth agus deineann siad turasanna ann lá le Muire an Fóghmhair. 'Siad na páidreacha a deireann siad an lá san ná an Cróinn Mhuire trí uaire in dhiaidh a céile ar feadh trí lá. Léigheas súl is mó atá ins an uisge beannuighte sin. Ólann na daoine an t-uisge agus nígheann siad na súile nó aon áit tinn ins an uisge. Annsa cuireann siad ribíní nú buinn ar an gcrann. Cuimhneacháin na gCuirteóirí iseadh iad. Ní bhíonn airgead ná biadh mar ofráil ag an tobar mar a bhíonn in áiteanna eile. Níl aon taise na Naomh ann toisg gur Tobar Muire é.
  2. About a mile from Kilfinane there is a well called St. Ann's well. People say it was decorated beautifully in ancient times and was visited three times in the year by pilgrims. In January in July and in October. On may day they gave their children three tea spoons of its water to protect them from the fairies. No one has ever heard