School: Cromadh (B.)

Croom, Co. Limerick
Dáithí Ó Ceanntabhail

1. (no title) (continued)

Tá aithne agam ar chailín áirithe a posadh le déidheannaighe - anuiridh a posadh í.

(continued from previous page)
    agus scannradh mar sin a theacht ort roim áilleán fhrog”. Agus leis sin, d’iompuigh sí ar a sáil agus isteach léi na seomra fhéin agus síos leí ar a dhá glúin ós comhair altóra bige a bhí innte gur thug sí buidheachas do Dhia is d’A Mháthair Beannuighthe nárbh ise féin a chonnaic an frog mar dá mb’éadh, agus dá mba leanbh fireann a bheadh aici nuair a thiocfadh an t-am, ní bhearrfadh sé go deo, mar ní bheadh na aghaidh ach plaitín maol ná fásfadh feasóg air.”
    Deirtear, agus creidtear do réir an sgéil fír sin thuas, da bhfeicedh bean taobh-trom frog, ná fásfadh aon fhéasóg ar a leanbh dá mba fhear é. Sin chúir nár bhearr S- de P- é féin ariamh, níorbh ghádh dho.
    Mar rugadh beo leanbh an chailin seo ar tagradh dí sa sgéil so. Bí an leanbh marbh 9 lá sar ar [?]og = luigheadh e. = an fhírinne
  2. Funeral Customs etc. Cont'd.
    In Tipperary, when I was a boy, the coffin was always carried round the graveyard right handed. That is making the necessary turns in the path from the stile right round the cemetery, always to the right. The complete circuit of the graveyard was rigorously made. The same custom is observed in the same manner, both in Croom and in the other Co. Limerick graveyards, where I have been present at funerals. The custom is now, however falling into disuse. A shorter course from the stile - in the enclosing wall - to the grave being often followed. This shortcutting, as, as one may call it, is immediately and