School: Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar (roll number 8783)

Ballinloughane, Co. Limerick
Teachers:
S. Condún Úna Nic Ádhaimh

1. Nuair tháinig an gorta fuair na daoine bás ar thaoibh an bhóthair. Is amhlaidh a theip ar na prátaí. Nuair bhí na daoine ag fágailt báis fuair siad galar tógalach. Chuala mé go raibh fear ag dul ó a thig féin go dtí an óspuidéal agus luighe sé síos idir dá chlaide, agus fuair sé bás.
    Sé thig Mhadágáin 'na bhíodh an t-óspuidéal an uair úd, agus roimhe sin bhí Árrus na bPóilíní san dtigh céadna, nuair fuair na daoine bás tógadh go dtí lísín atá ag Muinntir Úí Duilleáin, agus do dheintí poll ann agus cuirtí na daoine marbh isteach ann, cuirtí aol isteach leó.
    Bhí níos mó daoine san áit seo fadó ná mar atá anois; tá sean-fothraig le feiscint anois mar d'imthigh na daoine as na tigthe go dtí a Meiriocá. Sé an biadh abí acú an uair úd ná turnipí agus an féar glas féin. Níor chuir an Riagaltas aon cabhair dóibh.
    Máire Nich Aoid, An Riasch,