School: Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar (roll number 8783)

Ballinloughane, Co. Limerick
Teachers:
S. Condún Úna Nic Ádhaimh

1. (continued from previous page)
    ar lios ins an bparóiste seo fadó. Bhí an cuid is mó den lios imtigte nuair a deineadh taidhreamh dóibh ina labhair guth leo ag rád an lios do déanamh suas arís.
    Níor deineadar é do déanamh suas arís, ach fuair beirt acu bás sar a raibh an blian caithe. Níl fhios agam cad a bhain don bhfear eile. Tá an lios seo saibhte i bhfeirm mhuintir Aimbrois i bparóiste Árdaca. Do chonaic mé an lios agus níl ann ach píosa de.
  2. Bhí fear ann uair amháin a chuaidh ag réabadh leasa agus ghear sé a lámh le tor. Tháinig sé abhaile, tar éis lae nó mar sin thuit sé tinn. Tháinig an sagart agus nuair tháinig sé, bhí an fear marbh. Sé an ainm ar an lios sin ná líos Úí Chonchubhair.
    Dinnis mo shean-mháthair sgéal eile dom, mar gheall ar dhuine a dhein éagcóir ar dhilleachtaidhthe, sé sin a chuir sé adtigh tré
    Máire Nic Aoidh
    Rooskagh West, Co. Limerick